Terug naar Nieuwsbrief artikelen.

Wees helder in een studiekostenbeding

Om ervoor te zorgen dat u geen nutteloze investering doet in een opleiding van een werknemer, kunt een studiekostenbeding overeenkomen met de werknemer. Zo’n studiekostenbeding is echter niet altijd rechtsgeldig.

 

U kunt (een deel van) de studiekosten vergoeden aan een werknemer als hij een opleiding of training gaat volgen. Hier zijn risico’s mee gemoeid, want een werknemer kan tijdens of na zijn opleiding besluiten zijn dienstverband te beëindigen. Dit is niet de bedoeling van uw investering. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u voor het begin van een opleiding in een studiekostenbeding overeenkomen met de werknemer dat hij (een deel van) de studiekosten moet terugbetalen als het dienstverband op zijn initiatief eindigt tijdens zijn opleiding of in een bepaalde periode daarna.


Studiekostenbeding geeft niet altijd garanties
Het opnemen van een studiekostenbeding hoeft echter niet te betekenen dat de werknemer de studiekosten moet terugbetalen. Om rechtsgeldig te zijn, moet het beding in ieder geval aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet u in het studiekostenbeding uitdrukkelijk vermelden dat de werknemer de studiekosten moet terugbetalen na zijn dienstverband. Ook moet u in het beding een periode aangeven waarin u denkt baat te hebben bij de opgedane kennis en vaardigheden van de werknemer. In deze vastgestelde periode neemt de terugbetalingsverplichting evenredig af.
Bespreek bepalingen uit beding met werknemer.


Bij de toepassing van het studiekostenbeding spelen ook een aantal randvoorwaarden mee. Zo heeft het beding logischerwijs weinig kans van slagen als de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt. Daarnaast is het belangrijk dat u de voorwaarden in het beding duidelijk formuleert en met de werknemer bespreekt.