Terug naar Actueel.

De hypotheek in 2018 – 4 fiscale wijzigingen

Wat gaat 2018 ons brengen? Tijdens de derde dinsdag in september zijn nieuwe maatregelen medegedeeld, nieuwe koersen zijn uitgestippeld. Voor huizenbezitters en mensen die een huis willen kopen is het relevant wat er gaat gebeuren met de fiscale mogelijkheden voor hypotheken.

 

Dit jaar geen grote verrassingen, er lagen al wat veranderingen in het verschiet en Prinsjesdag bracht vooral bevestiging. We hebben de vier grote fiscale wijzigingen op een rij gezet:

1. Maximale hypotheek zakt naar 100%

We wisten dat het ging gebeuren, al vanaf 2014 zakt het maximum hypotheekbedrag jaarlijks een half procent. Vanaf 2018 mag je niet meer dan 100% van de waarde van je woning lenen. Dat betekent dat de koper meer dan voorheen terug moet vallen op zijn spaargeld. Kosten Koper, NHG en verbouwingskosten kunnen niet meegefinancierd worden. Met deze maatregel wil de overheid voorkomen dat mensen zich dieper in de schulden steken dan men kan dragen. 

2. Renteaftrek restschulden niet meer mogelijk

Deze fiscale regeling heeft betrekking op níeuwe restschuld. Vanaf 2018 is het niet meer mogelijk om de rente over de restschuld af te trekken bij de verkoop van je woning. Voor wie de woning al verkocht heeft en al gebruik maakt van de renteaftrek over restschuld, verandert er niks. Het maximum van 15 jaar blijft dan gewoon staan. Als je nu in onderhandeling bent om je huis te verkopen, kan het dus aantrekkelijk zijn om er extra vaart achter te zetten. Van de andere kant, laat je niet gek maken en reken eerst even door over welk bedrag het gaat.

3. Verlaging van 0,5% voor maximale hypotheekaftrek

Deze maatregel raakt de huiseigenaars die boven tweemaal modaal verdienen. In box 1 wordt de maximale hypotheekrenteaftrek verlaagd met een half procent naar 49,5%. Dit is wederom geen verrassing; deze vierde schijf van de inkomstenbelasting in box 1 heeft hier ieder jaar mee te maken. Al met al worden de woonlasten zo ieder jaar wat hoger.
Overigens wordt ter compensatie het belastingtarief in de hoogste schijf waarschijnlijk verlaagd van 52% naar 49,5%.

Update per 6 oktober 2017: tijdens de formatiebesprekingen tussen de beoogde regeringspartijen is het plan gevat de afbouw van hypotheekrenteaftrek van de hoogste belastingschijf te versnellen met 3% per jaar.

4. Derde belastingschijf wordt verlengd

In de derde belastingschijf betaal je een tarief van 40,85%. In 2018 wordt deze schijf verlengd, hiermee groeit de bovengrens van €67.072 naar €68.507. Over de €1.435 euro verschil betaal je dus volgend jaar 40,85 % in plaats van 51,95 %. Het betreft hier dus ook een maatregel die geldt voor de hogere inkomens.